Farver

Påsken er gul, men ved du hvorfor?

gult-maleri-helle-bejlegaard

Har gul overhovedet noget med påsken at gøre?

Gult opleves som påskens farve, men har gult overhoved noget med påsken at gøre?

Hvorfor gul er påskens farve er der ingen der ved med sikkerhed, men farven har intet at gøre med religion. De kirkelige farver er nemlig violet indtil langfredag og hvid til påske lørdag.

Anvender vi bare den gule farve i påsken fordi ”det plejer vi at gøre”, og finder kassen frem fra loftet med påskepynt på samme måde som julepynt?

Sandheden er nok nærmere, at vi opfatter den gule farve som overgangen til en ny sæson, hvor livet for alvor vender tilbage efter en lang og kold vinter. Og det tilfældigvis falder sammen med påsken.

Vi ser gult overalt – Den gule sol skinne. Der er rigtig mange gule forårsblomster, erantis, krokus, påskeliljer, også gule tulipaner ser vi rund omkring i naturen.

Gul minder os om, at foråret er på vej.

 

Gul er farven der lyser mest op.

Abstrakt-maleri-Helle-Bejlegaard
HB17033 – 80×80 cm

Gul fører lysets kvalitet med sig, gul reflekterer mest lys af farverne i farvespektret, som er regnbuens farver. Derfor lyser selv de små erantis meget op i landskabet og fortæller os, at nu er foråret her.

Det er desuden videnskabeligt undersøgt, at de fleste bliver glade af den gule farve… vel at mærke, når gul optræder i små mængder. Det skyldes, at de bølgelængder som den gule farve udsender/reflekterer, påvirker kemiske processer i hjernen, bl.a. hormonelle processer som indvirker på humøret.

Sammen med den gule ser vi også den lysegrønne i naturen. Den lysegrønne farve, som ses på de allerførste nye skud på planter, har forårets friske energi og nye vækst i sig. Det nye liv, der spirer frem, giver anledning til nye forhåbninger – derfor er ”håbet lysegrønt”.

Sandheden er nok (tror jeg), at påsken er gul fordi der er så meget gult i naturen vi kan tage med ind og pynte med i påske dagene.

 

Har du en anden forklaring? Vil jeg meget gerne høre den, skriv i kommentar feltet herunder.

God påske !

Helle Bejlegaard

Jeg er autodidakt billedkunstner og har malet og udforsket farver og maleri i mere end 10 år. Er du interesseret i mine malerier? eller vil du have undervisning i maleriet? Så er du kommet det rette sted, for det handler ikke kun om at male, det handler også om mod til at turde og tror på du kan.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error

Nu kan du også følge mig på :)